VPS hosting info

Докато избирате подходяща VPS услуга ще попаднете на най-различни характеристики и допълнителни фъзможности за ъпгрейд, което може да ви обърка. Тази страница е създадена с цел да улесни всеки потенциален клиент на VPS услуги, като го информира максимално за различните VPS планове

Системни ресурси

Различните типове уеб сайтове и услуги изискват различни поддържащи програми. Тези програми от своя страна изискват различни системни ресурси. Системните ресурси струват пари и ако не желаете да пилеете парите си, то трябва да сте наясно какви точно ресурси ви трябват.

Ако държите на парите си, трябва да знаете, че е повече доставчици на VPS услуги с радост ще ви сложат на най-високия план, но няма да бъдат много щастливи да ви свалят на по-евтин план. Винаги купувайте по-евтин VPS - по всяко време можете да минете на по-висок план при нужда.

RAM

RAM памет Най-плащещия системен рерурс на всеки VPS е RAM паметта. Изглежда, че това е най-важното за производителността на VPS-а. Повечето операционни системи използват RAM паметта като място, където да съхраняват временната информация, вместо при операция да пишат по твърдия диск. Това разбира се многкратно ускорява производителността. Причината за това е, че достъпа до диска е в пъти по-бавен от RAM-a и добавяйки допълнителна RAM може да има сериозно влияние върху производителността. Въпреки това не трябва да подценявате важността на твърдите дискове - проверката за това дали са достатъчно добри не е за подценяване.

За малък wordpress блог само 128МБ оперативна памет ще са достатъчни. Малко повече ще е нужно за Drupal сайт, а гигабайт рам и повече ще са нужни, ако става дума за голям J2EE сайт.

RAM-a е най-скъпия ресурс, така че бъдете готови да платитите допълнителни пари, ако имате нужда от много от него.

Трафик

Трафика е следващият по важност параметър, на който трябва да обърнете внимание. VPS провайдерите най-често лимитират услугите до определено количество гигабайти трафик на месец. Ако вашият VPS премине тази граница е възможно да бъде лимитиран или дори спрян.

Обикновено вашия VPS няма да използва значително количество трафик, освен ако не стриимвате видео, големи файлове или ако не правите нещо нередно. Например, лимит от 50GB на месец ще е достатъчно за 2 хиляди импресии на ден, ако зареждането на една страница изисква не повече от 800kB.

Бъдете бдителни относно рекламните трикове от рода на "неограничен трафик". Всяко нещо си има лимити и ако те в случая не са на трафик, то те са на скорост.

Дисково пространство

HardDisk Както трафика, така и мястото обикновено не са проблем, стига да не хоствате големи файлове. Въпреки това производителността може да зависи от типа на дисковете, които доставчика на VPS услуг използва.

Трудно е да се направи сравнение на качеството на твърдите дискове на различните доставчици, тъй като не може просто да се каже една цифра (примерно X мегабайта), както е при RAM-а и трафика. Обикновено добрите VPS провайдери използвай RAID, които подобряват и подсигуряват работата на услугите си.

През последната година масово нализат SSD дисковете, които предлагат многократно по-бързи скорости при относително ниска цена. Един SSD диск достига скорости на четене и писане приблизително 400-500MB/s (при това под натоварване), докато обикновените дискове могат да достигнат 120MB/s - при това, ако заявката за данни разположени последователно на диска. При SSD дисковете, които няма движещи се части, времето за достъп до файловете е еднакво бързо - без значение къде се намират те.

Все още малко компании предлагат на потребителите си SSD дискове, които да поддържат техните VPS сървъри, тъй като все още нормалните HDD дискове са прекалено евтини за един гигабайт. Тоест цената на гигабайт е в много за старите и добре познати HDD.

Локация

Най-общо казано е важно VPS-а да е физически базиран колкото е възможно по-близо до неговите потребители. Колкото по-близо, толкова по-бързо ще бъде достъпвани услугите, които се намират на него - по-бързо ще се зареждат страниците намиращи се на него. Разликите могат да бъдат до няколко хиляди мс (няколко секудни), ако клиента и VPS-а са на различни континенти (например VPS-а да е физически в Европа, а клиента да е от Америка).

Разбира се цената понякога е определяща и това може да изиграе по-важна роля по отношение на избора на локация.

Технология за виртуализация

RAM памет Когато говорим за виртуализация, термина хостваща операциоанна система се използва за да се опише каква операционна система е използвана за да поддържа VPS услугата. На хостващата операционна система се използва софтуер за виртуализация, които позволява пускането на много гост операционни системи да работят едновременно.

Характеристиките на VPS услугите може да варират много спрямо избраната технология за виртуализация, която използва провайдера за да споделя ресурсите между отделните клиенти. Всяка технология има своите предимства и недостатъци, както и хора които предпочитат едните пред другите.

Следните технологии за виртуализация са най-масово използваните:Page rendered in 0.0414 seconds